Lubicie czosnek? Używacie go jako przyprawy? Korzystacie z jego prozdrowotnych właściwości? A może odpycha Was jego intensywny zapach, który wpływa na nieprzyjemny oddech? Z okazji Dnia Czosnku przedstawiamy Wam kilka ciekawostek na ten temat
Mała główka, delikatna osłonka i wewnętrzne ząbki czosnku, których używamy jako przyprawy do twarożku,, żeberek lub jako składnika antybakteryjnego do wyleczenia infekcji. Czosnek jest z nami już od ponad 5 000 lat. Jego intensywny smak i aromat jest dla wielu z nas doskonale znany. Na niektórych działa odpychająco, a niektórzy świadomie korzystają z właściwości zdrowotnych czosnku.
Jesteście przeziębieni? Chcecie korzystać z naturalnych dobrodziejstw naszej planety i ograniczyć korzystanie z lekarstw? Proszę bardzo. Spożyjcie 2-3 ząbki czosnku dziennie, aby wspomóc organizm w walce z infekcją. Tylko pamiętajcie o tym, aby go zgnieść 10 minut przed zjedzeniem. Otworzą się wówczas błony komórkowe, zawierające enzym zwany allinazą, którego związki wykazują działania antybiotykowe.
Portale kulinarne proponują czosnek jako nieodłączny element sosów, dipów, dodatków do mięs, twarogu lub sałatek. Wielu zapalonych wędkarzy i wielbicieli ryb nie wyobraża sobie ich bez zgniecionego czosnku lub jego odpowiednika w wersji granulowanej. Podczas grillowania wielu z nas do kiełbasy chętnie dołączy chrupiącą bagietkę z dodatkiem masła ziołowego lub czosnku. Możliwości zastosowania jest naprawdę sporo.
Z wrodzonej ciekawości, będącej poniekąd obowiązkową cechą charakteru dziennikarza, zapytaliśmy się wewnątrz naszej redakcji „do czego używają czosnku?”. O to najciekawsze odpowiedzi!
– Czosnku w całości, plasterkach lub siekanego najczęściej używam do przyrządzania potraw w naczyniach żaroodpornych lub na patelni. W całości lub plasterkach idealnie nadaje się do krewetek z chilli i masła klarowanego. Także do ryby w panierce razem ze smażoną cebulką. Siekanym lub miazgą najczęściej nacieram drób, czasem indyka, nierzadko królika w sosie. Granulowany najczęściej do wszystkiego, związanego z używaniem patelni – nawet jajecznicy – mówi Marcin Morkowski, redaktor naczelny
– Czosnek jest dobry do szpinaku, szpinak jest dobry do kurczaka. I nie tylko. Także polecam zastosować czosnek do zrobienia spaghetti aglio e olio – Agnieszka Krawczyk, fotograf
– Ja używam czosnku oraz miodu do mleka, gdy jestem chory. Gotować niestety nie potrafię – Mateusz Bąk, redaktor działu sport
– Moja mama robi masło czosnkowe, do którego używa bardzo dużej ilości czosnku. Idealnie sprawdza się do bagietek, które należy później wsadzić do piekarnika i pyszne danie „imprezowo-przegryzkowe” jest gotowe! – Patrycja Wachek, marketing
Serdecznie polecamy stosować czosnek, ponieważ można nim poprawić wiele smaków i zapachów regionalnej oraz światowej kuchni, ale również w celu wyleczenia przeziębienia. Jeżeli nie jesteście fanami nocnych wypraw po naszym mieście i boicie się wampirów, to także możecie użyć czosnku… ponieważ jego zapach ponoć skutecznie je odstrasza.