Jesienno-Zimowe przyprawy, które przydadzą Ci się w kuchni

0
1639

Jesienią i zimą chętnie sięgamy po różne przyprawy. Szczególnie często wybieramy te, które działają przeciwzapalnie i rozgrzewająco. Jednak tak naprawdę przyprawy zaliczane do tej grupy posiadają o wiele więcej cennych właściwości. Warto przyjrzeć się im bliżej…

CYNAMON

Cynamon to przyprawa pozyskiwana z kory cynamonowca. Jest to wiecznie zielony krzew lub drzewo należące do rodziny wawrzynowatych. Cenne właściwości cynamonu znane są nie od dziś. Jest to jedna z najdłużej stosowanych przypraw. Wykorzystywana była w kuchni i medycynie przez mieszkańców starożytnej Grecji, Rzymu, Egiptu oraz Chin. O tym, że była bardzo ceniona świadczy chociażby fakt, że nazywano ją „pokarmem bogów”. Przez tysiące lat cynamon nie stracił na wartości. Do dziś dostrzegamy jego cenne właściwości i co raz to odkrywamy nowe zalety. Obecnie wiemy już, że jest to przyprawa, która:

  • pomaga w leczeniu wzdęć, biegunek, zgagi
  • stymuluje wydzielanie żółci i enzymów trawiennych
  • wykazuje działanie bakteriobójcze
  • wykazuje właściwości antycukrzycowe
  • chroni przed rozwojem chorób nowotworowych (m.in. raka piersi, szyjki macicy, płuc, jelita grubego, białaczki)
  • ma działanie przeciwzapalne

GOŹDZIKI

Drzewa goździkowe rosną przede wszystkim na terenie Indonezji, Tanzanii, Madagaskaru oraz Sri Lanki. Ich wysuszone kwietne pąki to goździki – przyprawa, która niewątpliwie kojarzy nam się z okresem jesienno-zimowym. Dodajemy ją do rozgrzewających kompotów czy herbat. Goździki nadają im charakterystycznego smaku, ale nie tylko. Wykazują szereg cennych właściwości, m.in.:

  • działają bakteriobójczo
  • wykazują silne właściwości przeciwutleniające
  • przedłużają trwałość produktów dzięki hamowaniu wzrostu bakterii odpowiedzialnych za procesy psucia
  • pomagają łagodzić bóle zębów, gardła i stawów
  • wykazują działanie przeciwgrzybiczne

IMBIR

Imbir to roślina z rodziny imbirowatych, która uprawiana jest w krajach o wilgotnym oraz ciepłym klimacie. Imbir jako przyprawa ceniony jest od wielu, wielu lat. Dowodem na to są doniesienia mówiące o tym, że starożytni Grecy po obfitych ucztach spożywali chleb z imbirem, aby zapobiegać mdłościom. Do dziś z tej właściwości korzystają kobiety w ciąży. To jednak nie koniec zalet imbiru. Jest on przyprawą cenioną również za:

  • pomoc w walce z bólami miesiączkowymi
  • wspomaganie leczenia chorób stawów
  • działanie przeciwmigrenowe
  • zapobieganie chorobom nowotworowym
  • zapobieganie zwłóknieniu wątroby
  • silne właściwości przeciwzapalne

KARDAMON

Kardamon to kolejna przyprawa, po którą szczególnie chętnie sięgamy w okresie jesienno-zimowym. Jest to roślina przyprawowa, której proces dojrzewania trwa około trzech lat. Po tym czasie jej owoce są zbierane, a następnie suszone. Przyprawę pozyskaną w ten sposób możemy dodać np. do herbaty lub kawy. Jeśli zamawiamy catering dietetyczny to kardamon znajdziemy również w fit deserach. Obok cynamonu jest to jedna z najstarszych przypraw świata. Prawdopodobnie po raz pierwszy jej właściwości odkryli mieszkańcy Indii. W obecnych czasach kardamon, który znajdziemy na polskich półkach sklepowych pochodzi przede wszystkim z Indii oraz Sri Lanki. Warto szukać go w sklepach, ponieważ zaliczany jest do przypraw o wielu cennych właściwościach. Wśród nich można wymienić, m.in.:

  • wzmacnianie odporności
  • łagodzenie kaszlu
  • pomoc w walce z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego

KURKUMA

Kurkuma to przyprawa o charakterystycznej żółtej barwie. Jednak warto się nią zainteresować nie tylko ze względu na to, że może nadać naszym posiłkom ciekawego koloru. Może również wzbogacić je w wiele cennych  składników. Jednym z nich, odpowiedzialnym za większość właściwości prozdrowotnych kurkumy jest kurkumina. Razem z innymi składnikami sprawia ona, że jest to przyprawa, która:

  • wykazuje silne właściwości przeciwzapalne
  • zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz chorób neurodegradacyjnych (np. choroby Alzheimera)
  • wspomaga procesy trawienne
  • wzmacnia odporność
  • wykazuje właściwości przeciwutleniające