Jesienią i zimą chętnie sięgamy po różne przyprawy. Szczególnie często wybieramy te, które działają przeciwzapalnie i rozgrzewająco. Jednak tak naprawdę przyprawy zaliczane do tej grupy posiadają o wiele więcej cennych właściwości. Warto przyjrzeć się im bliżej…
CYNAMON
Cynamon to przyprawa pozyskiwana z kory cynamonowca. Jest to wiecznie zielony krzew lub drzewo należące do rodziny wawrzynowatych. Cenne właściwości cynamonu znane są nie od dziś. Jest to jedna z najdłużej stosowanych przypraw. Wykorzystywana była w kuchni i medycynie przez mieszkańców starożytnej Grecji, Rzymu, Egiptu oraz Chin. O tym, że była bardzo ceniona świadczy chociażby fakt, że nazywano ją „pokarmem bogów”. Przez tysiące lat cynamon nie stracił na wartości. Do dziś dostrzegamy jego cenne właściwości i co raz to odkrywamy nowe zalety. Obecnie wiemy już, że jest to przyprawa, która:
- pomaga w leczeniu wzdęć, biegunek, zgagi
- stymuluje wydzielanie żółci i enzymów trawiennych
- wykazuje działanie bakteriobójcze
- wykazuje właściwości antycukrzycowe
- chroni przed rozwojem chorób nowotworowych (m.in. raka piersi, szyjki macicy, płuc, jelita grubego, białaczki)
- ma działanie przeciwzapalne
GOŹDZIKI
Drzewa goździkowe rosną przede wszystkim na terenie Indonezji, Tanzanii, Madagaskaru oraz Sri Lanki. Ich wysuszone kwietne pąki to goździki – przyprawa, która niewątpliwie kojarzy nam się z okresem jesienno-zimowym. Dodajemy ją do rozgrzewających kompotów czy herbat. Goździki nadają im charakterystycznego smaku, ale nie tylko. Wykazują szereg cennych właściwości, m.in.:
- działają bakteriobójczo
- wykazują silne właściwości przeciwutleniające
- przedłużają trwałość produktów dzięki hamowaniu wzrostu bakterii odpowiedzialnych za procesy psucia
- pomagają łagodzić bóle zębów, gardła i stawów
- wykazują działanie przeciwgrzybiczne
IMBIR
Imbir to roślina z rodziny imbirowatych, która uprawiana jest w krajach o wilgotnym oraz ciepłym klimacie. Imbir jako przyprawa ceniony jest od wielu, wielu lat. Dowodem na to są doniesienia mówiące o tym, że starożytni Grecy po obfitych ucztach spożywali chleb z imbirem, aby zapobiegać mdłościom. Do dziś z tej właściwości korzystają kobiety w ciąży. To jednak nie koniec zalet imbiru. Jest on przyprawą cenioną również za:
- pomoc w walce z bólami miesiączkowymi
- wspomaganie leczenia chorób stawów
- działanie przeciwmigrenowe
- zapobieganie chorobom nowotworowym
- zapobieganie zwłóknieniu wątroby
- silne właściwości przeciwzapalne
KARDAMON
Kardamon to kolejna przyprawa, po którą szczególnie chętnie sięgamy w okresie jesienno-zimowym. Jest to roślina przyprawowa, której proces dojrzewania trwa około trzech lat. Po tym czasie jej owoce są zbierane, a następnie suszone. Przyprawę pozyskaną w ten sposób możemy dodać np. do herbaty lub kawy. Jeśli zamawiamy catering dietetyczny to kardamon znajdziemy również w fit deserach. Obok cynamonu jest to jedna z najstarszych przypraw świata. Prawdopodobnie po raz pierwszy jej właściwości odkryli mieszkańcy Indii. W obecnych czasach kardamon, który znajdziemy na polskich półkach sklepowych pochodzi przede wszystkim z Indii oraz Sri Lanki. Warto szukać go w sklepach, ponieważ zaliczany jest do przypraw o wielu cennych właściwościach. Wśród nich można wymienić, m.in.:
- wzmacnianie odporności
- łagodzenie kaszlu
- pomoc w walce z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego
KURKUMA
Kurkuma to przyprawa o charakterystycznej żółtej barwie. Jednak warto się nią zainteresować nie tylko ze względu na to, że może nadać naszym posiłkom ciekawego koloru. Może również wzbogacić je w wiele cennych składników. Jednym z nich, odpowiedzialnym za większość właściwości prozdrowotnych kurkumy jest kurkumina. Razem z innymi składnikami sprawia ona, że jest to przyprawa, która:
- wykazuje silne właściwości przeciwzapalne
- zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz chorób neurodegradacyjnych (np. choroby Alzheimera)
- wspomaga procesy trawienne
- wzmacnia odporność
- wykazuje właściwości przeciwutleniające