Poznaj smaki Szwajcarii

0
1915

Z czym może kojarzyć się Szwajcaria? Góry i narty, banki i zegarki oraz oczywiście jedzenie. Choć nie każdym o tym wie, będąc w Szwajcarii warto zatrzymać się w jakiejś lepszej knajpce i spróbować jednej z tradycyjnych potraw, serów lub skosztować czekolady, z której ten kraj słynie. Jakie smaki Szwajcarii koniecznie trzeba poznać na wyjeździe?

Sery znane na całym świecie

Jak już na początku wspomnieliśmy, Szwajcaria słynie ze swoich doskonałych serów. Niewiele jednak osób wie, że to właśnie z tego kraju pochodzi najlepsze serowe danie czyli foundue. Niemal w każdej szwajcarskiej restauracji z tradycyjnymi potrawami, można spróbować tego smakowitego i sycącego dania. Podawane jest chlebem oraz różnymi dodatkami takimi jak: marynowane cebulki, ogórki czy świeże warzywa. Również roztopiony ser może mieć różne dodatki, wzbogacające jego smak, np.: zioła czy grzyby.

Drugim, serwowanym w Szwajcarii, tradycyjnym daniem jest raclette, w którym również główną rolę odgrywa ser. Jednak w tej potrawie rozpuszczonym na specjalnych patelenkach serze polewa się przygotowane, ziemniaki, warzywa czy mięso. By spróbować tej niezwykłej potrawy nie trzeba jednak od razu jechać do Szwajcarii. Bez trudu przyrządzisz ją samodzielnie w domu. W ofercie sklepowej znajdziesz szeroki wybór specjalnych grillów do przyrządzenia tej potrawy. Jeśli chcesz wiedzieć jakie są najlepsze grille raclette sprawdź opinie klientów.

smakiszwajcarii2

Delikatna i rozpływająca się w ustach czekolada

Zielone zbocza górskie i pasące się na nich krowy, to dość częsty widok w Szwajcarii. Mleko to podstawa, nie tylko dobrych serów, lecz również czekolady, z której ten kraj słynie. To właśnie Szwajcaria była jednym z pierwszych państw na świecie, które produkowały czekoladę na masową skalę. W tym niewielkim kraju jest 18 fabryk produkujących firmową czekoladę. Wszystkie są doskonalej jakości. Sprzedają one około 180 tyś ton czekolady rocznie, z czego około 100 tyś jest wysyłane do innych krajów, resztę spożywają sami Szwajcarzy. Właśnie dlatego import czekolady z innych krajów jest niewielki i na półkach sklepowych spotykamy głównie krajowe produkty, takich firm jak znane nam Lind, Kraft, Cailler oraz nie spotykane na naszym rynku Gysi, Felchlin czy Alprose. Będąc w Szwajcarii, koniecznie trzeba odwiedzić i zwiedzić fabrykę Maison Cailler Chocolaterie w Brok, gdzie można poznać nie tylko historię, wszystkie etapy produkcji czekolady, lecz również degustować wytwarzane produkty.

smakiszwajcarii3

Mało znane poza Szwajcarią doskonałe wina

Południowe zbocza alp, są doskonałym miejscem na hodowlę winogron, z czego Szwajcarzy skrzętnie korzystają i produkują wina sprzedawane głównie w kraju. Tylko 1% jest eksportowany. W winiarskiej ofercie znajdują się znane gatunki takie jak: cabernet, chardonnay czy pinot noir. Większość Szwajcarów preferuje wina z białych winogron chasselas.

Co ciekawe, są tu również hodowane krzewy niespotykane w innych częściach świata – petit arvine, z których są produkowane wina białe oraz cornalin, z których powstają wina czerwone.

Jak widać Szwajcaria może zaoferować przyjeżdżającym turystom, nie tylko świetne warunki narciarskie, czy miły odpoczynek nad jeziorem Genewskim, lecz także wspaniałą kuchnię i dobre wino.