Kwasy omega-3 są ważnym składnikiem codziennej diety, ponieważ wspierają funkcjonowanie organizmu człowieka – zwłaszcza układu krążenia i nerwowego. Można dostarczać je wraz z pożywieniem lub suplementami diety. Zobacz, jak działają kwasy tłuszczowe i jakie są skutki ich niedoboru.
Kwasy omega-3 – rodzaje
Kwasy omega-3 są związkami chemicznymi, które należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Cechują je wiązania podwójne, które są obecne przy atomie węgla trzecim od końca.
Wyróżnia się następujące kwasy omega-3:
- kwas alfa-linolenowy (ALA),
- kwas dokozaheksaenowy (DHA),
- kwas eikozapentaenowy (EPA)
Ponadto kwasy omega-3 mogą występować w postaci różnych izomerów. Tym samym dzielą się na cis i trans. Pierwsze z nich są aktywne biologicznie. Natomiast drugie uznaje się za niepożądane, ponieważ organizm człowieka nie potrafi ich wykorzystać. Ponadto przyczyniają się one do zwiększenia poziomu tzw. złego cholesterolu.
Wpływ kwasów omega-3 na organizm
Kwasy omega-3 są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Budują one błony komórkowe, a także umożliwiają prawidłowy wzrost i rozwój komórek. Mają tym samym wpływ na funkcje poznawcze i procesy myślenia.
Z kwasów omega-3 dużo czerpie również układ krążenia. Substancje te wspierają pracę serca oraz wpływają na kurczliwość ścian naczyń krwionośnych. Zaobserwowano, że mają działanie antyagregacyjne. Oznacza to, że zapobiegają odkładaniu się substancji na ścianach naczyń, a tym samym miażdżycy (wraz z jej powikłaniami).
Oprócz tego kwasy omega-3 wykazują działanie przeciwnowotworowe i opóźniające naturalne procesy starzenia się organizmu. Ponadto wspierają odporność i narząd wzroku, a także zapewniają odpowiedni stan skóry, błon śluzowych i kości.
Skąd brać kwasy omega-3?
Kwasy omega-3 należy dostarczać wraz z pożywieniem. Są one obecne w:
- tłuszczach roślinnych,
- orzechach,
- rybach.
Nie jest to jednak jedyny sposób. Możliwa jest również suplementacja gotowymi preparatami w postaci kapsułek i tabletek. Dzięki temu zyskujemy pewność, że organizm otrzymuje kwasy tłuszczowe w odpowiedniej ilości.
Czym grozi niedobór kwasów omega-3?
Niedobór kwasów omega-3 ma konsekwencje zdrowotne. Przejawia się on na różne sposoby. Może dojść do obniżenia odporności i zwiększenia podatności na infekcje. Pojawiają się też zaburzenia pamięci, koncentracji i nastroju, co ma związek z nieprawidłową pracą układu nerwowego. Wzrasta również ryzyko rozwoju chorób serca i naczyń krwionośnych.