Kuchnia to jedno z najważniejszych miejsc w całym domu. Nie tylko dla tych, którzy spędzają w niej długie godziny doskonaląc swoje kulinarne umiejętności. Również tych wpadających tu tylko na chwilę w codziennej krzątaninie. Oni również potrzebują maksymalnej funkcjonalności, by żadna czynność nie sprawiała kłopotów. Jednocześnie jednak, jest to miejsce pełniące funkcje społeczne – tak jak i przygotowywana w niej żywność, w niejednej kulturze będąca istotnym znakiem więzi międzyludzkich. Chcemy więc, by przy okazji zachwycała swym wyglądem
Im więcej miejsca, tym łatwiej je wykorzystać… niekoniecznie!
W nowo wznoszonych domach zwykle wygospodarowujemy na kuchnię połączoną z jadalnią znaczne ilości przestrzeni. Gdy zbliża się moment zaprojektowania jej konkretnej aranżacji, wydaje się, że jesteśmy w nieporównywalnie lepszej sytuacji, niż mieszkańcy bloków walczących o każdy centymetr. Tymczasem, ich nadmiar także bywa wyzwaniem, któremu możemy nie podołać.
Centralnym zagadnieniem jest zaplanowanie ergonomicznego ciągu roboczego. W jego skład wchodzi strefa magazynowa (lodówka i inne zapasy), obróbki mechanicznej, a więc główny blat roboczy, obróbki cieplnej czyli kuchenka, a także zlewozmywak. Tym głównym elementom musi rzecz jasna towarzyszyć właściwe umeblowanie gwarantujące łatwy dostęp do narzędzi i innych niezbędnych przedmiotów.
Nie ma sztywnych zaleceń odnośnie tego jaki układ powinien być zastosowany. Nie musi on nawet mieć ściśle charakteru wspomnianego ciągu zlokalizowanego wzdłuż jednej ściany – spotykamy więc także określenie trójkąt roboczy. Najważniejsza jest sprawna komunikacja – należy przy tym unikać konieczności przechodzenia z gorącymi naczyniami z jednej strony na drugą. Pokaźne kuchnie, które aż się proszą, aby zabudować je możliwie okazale, niejednokrotnie tego warunku nie spełniają, zmuszając użytkowników do pokonywania odległości większych niż potrzeba.
Dysponując dużą przestrzenią chętnie stosujemy też zabudowę w formie wyspy. Trzeba jednak dobrze sprawdzić, czy ilość miejsca naprawdę jest dostateczna. W innym wypadku obecność więcej niż jednej pracującej w kuchni osoby stać się może kłopotliwa.
Meble kuchenne na wymiar pomogą zadbać o każdy szczegół
Projektowanie wstępnych wariantów aranżacji musimy zacząć do dokładnej analizy pomieszczenia. Jeśli mamy wpływ na jego postać (np. przy projektowaniu domu), należy znaleźć równowagę pomiędzy dobrym doświetleniem i wygodną komunikacją, a dostateczną ilością wolnych ścian. Będą one nam potrzebne, abyśmy mieli gdzie umieścić szafki. Ustalmy też zawczasu którędy odbywać się będzie ta komunikacja, żeby np. nie przeszkadzały jej otwierane drzwi lodówki. Pamiętajmy przy tym, że musimy unikać jej nagrzewania, a kuchenka z kolei nie może być ani przy oknie, ani w rogu, gdzie jest utrudniony do niej dostęp.
Dziś nie ma najmniejszego problemu z precyzyjnym zagospodarowaniem powierzchni. Meble kuchenne na wymiar są szeroko dostępne – np. w Krakowie wykonuje je firma Art-Styl. Trwały, efektowny i dostosowany do konkretnej przestrzeni zestaw przyniesie nam pełną satysfakcję z użytkowania wówczas, gdy będzie stanowił element dobrze przemyślanej aranżacji. Takiej, która w pierwszej kolejności służy ergonomii i bezpieczeństwu.