Trudno wyobrazić sobie nadchodzące święta bez pierników. Te ciemnobrązowe ciastka zachwycają nie tylko oryginalnym smakiem, ale także korzennym aromatem. Jak się okazuje, cały sekret tkwi w przyprawach.
Wśród mieszkańców Torunia krąży pogłoska, że pierniki są jak wino. Im starsze, tym lepsze. Z racji tego, że niegdyś piernik stanowił towar eksportowy, był wypiekany tak, aby przetrwać długie podróże lądowe. Ale i obecnie zdarza się, że pierniki pieczone są kilka tygodni przed świętami. W czym zatem tkwi sekret trwałości tych tradycyjnych ciastek? Piernikarki z Piernikarni Mistrza Bogumiła zapewniają: „Piernik wszystko zawdzięcza przyprawom”.
Najważniejszą przyprawą piernikową jest pieprz. Co więcej, słowo „piernik” wywodzi się od przymiotnika „pierny”, tj. pikantny, pieprzny, ostry w smaku. Pieprz posiada liczne właściwości przeciwbólowe, rozgrzewające czy poprawiające trawienie. To przede wszystkim ten składnik sprawił, że pierniki sprzedawane były w XVII wieku w aptekach jako lek na wiele chorób.
W VIII wieku kupcy arabscy sprowadzili do Europy inną przyprawę piernikową – goździki. To nierozwinięte i ususzone pąki kwiatowego drzewa – goździkowca korzennego, który rośnie w klimacie tropikalnym. Warto wiedzieć, że na przykład w Indonezji goździki dodawane są nie tylko do potraw, ale także do tabaki i papierosów. Ponadto przyprawa posiada lecznicze właściwości. Chroni przed przeziębieniem, anginą, niestrawnością. Stosowana jest również przy bólu zęba.
Wiecie co stanowi dla każdego Azjaty podstawowy dodatek do potraw? Imbir, który jest kolejną przyprawą piernikową o magicznych właściwościach. Niegdyś stosowano go przy chorobach lokomocyjnych. Imbir wykorzystywany jest też w przemyśle kosmetycznym jako składnik preparatów wyszczuplająco-modelujących.
Do ciasta piernikowego dodawany jest także kardamon zwany królową przypraw. Nadaje on również wyjątkowy aromat kawie. Wystarczy kilka ziarenek kardamonu dodać do pudełka z kawą, by się o tym przekonać. Przyprawa stosowana jest na przykład przy zapaleniu oskrzeli, podawana niekiedy przy depresji.
Cynamon pochodzi z wyspy Cejlon, która jest właściwą ojczyzną drzewa cynamonowego. Sprawdza się nie tylko jako przyprawa piernikowa, ale także jako środek bakteriobójczy, lek na kolki, wzdęcia czy nudności. Pierwsze wzmianki dotyczące wykorzystania cynamonu pochodzą z 2000 r. p. n. e.
Zaciekawił was smak polskiej tradycji? O pierniku, jego historii, krążących wokół niego legendom, a także tajnych recepturach można pisać godzinami. Ale prawdziwe źródło informacji stanowi Piernikarnia Mistrza Bogumiła. Organizowane tam Biesiady Piernikowe stanowią niepowtarzalną okazję do posmakowania piernikowych przypraw i poznania korzennego zapachu.
— Biesiady Piernikowe to warsztaty połączone z degustacją pierników, piernikowej kawy czy herbaty — tłumaczy Monika Jankowska, właścicielka Piernikarni Mistrza Bogumiła w Toruniu. — Wszystko okraszone jest opowieściami o najsłynniejszych ciastkach z Torunia przy renesansowej muzyce. Jest to fantastyczny sposób na spotkanie firmowe czy integracyjne.
Więcej informacji o Biesiadach na stronie Piernikarni – www.piernikarniatorun.pl