Piernikowy aromat dociera aż za ocean. Toruński przysmak na łamach The New York Times!

0
1793

Nie bez powodu pierniki uchodzą za jeden z najważniejszych symboli naszego miasta. Sporo ciekawych faktów o legendarnym przysmaku dowiedzieli się ostatnio czytelnicy jednego z największych amerykańskich dzienników The New York Times!

Autorka tekstu Barbara Whitaker wspomina, że w Toruniu urodził się Mikołaj Kopernik, ale większość swojego życia spędził poza rodzinnym miastem. Faktem jest, że nie tylko z postaci słynnego astronoma słynie Toruń. Jak podkreśla autorka, aż za ocean dociera aromat pierników, które po dzień dzisiejszy wypiekane są w Grodzie Kopernika, według dawnych i pilnie strzeżonych receptur.

CZYTAJ TAKŻE: Przysmak, z którego zasłynął Toruń – garść historii toruńskiego piernika

Whitaker próbuje odkryć składniki tego legendarnego wypieku. Wskazówek udzielają jej przedstawiciele Muzeum Toruńskiego Piernika i Fabryki Kopernik. Dowiaduje się, że receptura była z pokolenia na pokolenie trzymana w sekrecie, stąd trudno ją dziś odtworzyć, a sam sekret tkwi w odpowiednio dobranych proporcjach. Rafał Boiński z Żywego Muzeum Piernika dodaje, że do XIX wieku nie istniała spisana na papierze receptura piernikowa. Przekazywano ją ustnie, co sprawiało, że piernik każdego z mistrzów miał niepowtarzalny smak.  

Cały artykuł dostępny jest TUTAJ.