Do niecodziennej sytuacji doszło na Toruńskim Festiwalu Smaków. W mistrzów kuchni wcielili się prezydent Michał Zaleski i rektor UMK Andrzej Tretyn. Karol Okrasa z kolei tym razem przyjął rolę recenzenta
Obiad Prezydencko-Rektorski przyrządzono pod okiem prof. Jarosława Dumanowskiego, toruńskiego historyka, znawcy dziejów kuchni. Dla licznie zgromadzonych widzów i samego mistrza Okrasy ugotowano rosół z perliczki z imbirem, rozmarynem i kluseczkami.
– Tłusty, gorący i koniecznie z kury – taki był rosół mojego dzieciństwa – mówił prezydent Michał Zaleski. – Dzisiaj byłem tylko pomocnikiem Pana Rektora, który z pewnością jest najlepszym kucharzem wśród rektorów. Ugotowaliśmy wspólnie rosół z perliczki, mam nadzieję, że ta wersja zupy w naszym wykonaniu również smakuje uczestnikom pokazu. Dziękuję Panu prof. Jarosławowi Dumanowskiemu, który od lat zaprasza nas tutaj do gotowania, a przede wszystkim inspiruje torunian do poznawania wspaniałej, polskiej kuchni i korzystania ze zdrowej, smacznej polskiej żywności.
Jak już wcześniej zapowiadaliśmy, Toruński Festiwal Smaków odbył się w miniony weekend. Tradycyjna uczta z udziałem specjalnych gości miała miejsce w sobotę.