W Toruniu rozpoczęło się dwudniowe Święto Toruńskiego Piernika. Podczas festiwalu będzie można wziąć udział w warsztatach kulinarnych, spróbować pierników i m.in. lodów miodowych. Wiele atrakcji czeka też na najmłodszych
Festiwal odbywa się w Muzeum Toruńskiego Piernika na Starym Mieście i na nadwiślańskich Błoniach.
Organizatorzy zaplanowali pokazy znanych szefów kuchni: Pascala Brodnickiego, Maliki Szyc-Juchnowicz oraz Sebastiana Olmy. W ramach wydarzenia odbywają się także międzynarodowe warsztaty piernikarskie, Międzynarodowy Zlot Foodtrucków, a także koncerty i pokazy sportowe.
Na gości piątkowej inauguracji święta czekało ciasto piernikowe oraz miodownik toruński, przygotowane przez Fabrykę Cukierniczą „Kopernik”. Uroczystego otwarcia festiwalu dokonali prezes „Kopernika” Przemysław Myśliwy, prezydent Torunia Michał Zaleski, marszałek województwa kujawsko-pomorskiego Piotr Całbecki, a także dyrektor Muzeum Okręgowego w Toruniu Marek Rubnikowicz.
Na piątkowy wieczór zaplanowano wydarzenie „Cud-Miód” – wycieczkę po muzeum, której przewodnikiem „mają być zmysły”. Jej uczestnicy będą próbować lodów miodowych z zatopionymi w nich kwiatami, wąchać zapachy natury, a także chodzić po płatkach róż. Dzieci będę mogły poznać wiele ciekawostek związanych z miodem, kwiatami, pszczołami i słodkim smakiem.
Organizatorzy podkreślają, że chcą by uczestnicy imprezy „zatopili się w tym doświadczeniu jak w plastrze miodu – bezpiecznie i słodko”.
Dla najmłodszych i nieco starszych dzieci przygotowano też warsztaty edukacyjny i wiele dodatkowych atrakcji m.in. escape roomu, a także bubble soccera czy ściankę wspinaczkową na nadwiślańskich błoniach.
Jeszcze w piątek zagrają muzycy Łona i Webber, a w sobotę m.in. Kortez i Fisz Emade Tworzywo.
PAP