10 i 11 sierpnia Błonie Nadwiślane w Toruniu opanują koneserzy pierników. Czeka nas szereg atrakcji, w tym połączone z degustacją pokazy kulinarne
Święto Toruńskiego Piernika znów uświetni obecność znanych person polskich kulinariów, którzy będą przygotowywać potrawy i równocześnie opowiadać o tajnikach kuchni, najlepszych produktach i smakach. Każda prezentacja zakończy się degustacją przygotowanych dań. Pokazy odbędą się drugiego dnia imprezy – 11 sierpnia.
CZYTAJ TAKŻE: Święto Toruńskiego Piernika na Błoniach Nadwiślańskich! Co nas czeka?
Jak połączyć wyjątkowy smak toruńskich pierników z rodzimymi i regionalnymi produktami, pokaże Wam znany z “Kuchni+” Tomasz Jakubiak. Poprowadzi on dwie prezentacje kulinarne, podczas których będzie okazja poznać jego autorskie przepisy i rzecz jasna spróbować przygotowanych przysmaków. Jakubiak upichci dorsza smażonego w palonym maśle z piernikową posypką i sosem jabłkowo-cynamonowym oraz bitki z dzika w sosie piernikowym z sałatką z marynowanych buraków w musztardzie piernikowej.
Programowi „Kuchnia+” popularność zawdzięcza też Marieta Marecka, która uwiedzie Wasze podniebienia oryginalnymi przepisami na dania z dodatkiem produktów Fabryki Cukierniczej Kopernik. Przygotuje bowiem śledzia piernikowego z marynowaną rzodkiewką i grzanką oraz krem piernikowy z ladyfinger i karmelizowanymi orzechami.
W Toruniu zagości też finalista programu “Masterchef” Michał Fabiszewski. Podczas swoich pokazów zaprezentuje smakowite Consome z czerwonej kapusty z kwiatami jadalnymi, galaretką piernikową, rzodkiewką i chipsem z piernika oraz pstrąga dyniowego na musie z wędzonego piernika z sianem porowym, szalotką paloną i pudrem piernikowym.
12:00 Pierwsza prezentacja kulinarna Tomasza Jakubiaka
13:00 Pierwsza prezentacja kulinarna Michała Fabiszewskiego
14:00 Pierwsza prezentacja kulinarna Mariety Mareckiej
15:00 Druga prezentacja kulinarna Tomasza Jakubiaka
16:00 Druga prezentacja kulinarna Michała Fabiszewskiego
17:00 Druga prezentacja kulinarna Mariety Mareckiej
KONKURS
Co z zrobić, aby je wygrać? Wystarczy podzielić się swoimi pomysłami na wykorzystanie w kuchni piernika. Może on być głównym składnikiem lub zapewniającym niezwykły aromat dodatkiem. Warto wykazać się pomysłowością i oryginalnością.
Swoje pomysły umieszczajcie w komentarzach pod artykułem lub pod postem na Facebooku. Macie czas do niedzieli (05.08.18) do godziny 23:59. Nagrodzimy dwie najciekawsze odpowiedzi, przy czym autor tej z największą ilością reakcji będzie miał pierwszeństwo wyboru zaproszenia. Jeśli liczba ta będzie równa, zdecyduje o tym szybkość umieszczenia komentarza.