Nasze redaktorki nie należą do kulinarnych autorytetów. Z tego też powodu, wybierają proste i sprawdzone przepisy. Taki właśnie jest przepis na piernikowe ciasto.
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru
25 dag margaryny
2 szklanki mleka
1 słoik powideł śliwkowych
3-4 łyżeczki kakao
2 łyżeczki sody
1,5 opakowania przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Margarynę należy roztopić, gotując na wolnym ogniu, a następnie ostudzić. Jajka trzeba utrzeć mikserem z cukrem i przyprawą do piernika. Następnie dodawać stopniowo pozostałe składniki, ucierając dokładnie. Na koniec należy dodać powidła. Całość wymieszać łyżką. Ciasto należy wlać do formy i piec 50-60 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Rada:
Gdy ciasto ostygnie, można posypać jego wierzch cukrem pudrem.
(OW)