Przepis na piernikowe ciasto – zawsze wychodzi!

0
2871

Nasze redaktorki nie należą do kulinarnych autorytetów. Z tego też powodu, wybierają proste i sprawdzone przepisy. Taki właśnie jest przepis na piernikowe ciasto.

Składniki:

4 szklanki mąki pszennej

2 szklanki cukru

25 dag margaryny

2 szklanki mleka

1 słoik powideł śliwkowych

3-4 łyżeczki kakao

2 łyżeczki sody

1,5 opakowania przyprawy do piernika

Przygotowanie:

Margarynę należy roztopić, gotując na wolnym ogniu, a następnie ostudzić. Jajka trzeba utrzeć mikserem z cukrem i przyprawą do piernika. Następnie dodawać stopniowo pozostałe składniki, ucierając dokładnie. Na koniec należy dodać powidła. Całość wymieszać łyżką. Ciasto należy wlać do formy i piec 50-60 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Rada:

Gdy ciasto ostygnie, można posypać jego wierzch cukrem pudrem.

(OW)