Wybrano najlepszy produkt spożywczy Pomorza i Kujaw!

0
1902

Urząd Marszałkowski oraz Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego zorganizowali konkurs  „Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2018”

Już po raz dwunasty wyłoniono najlepsze produkty, a także restauracje z województwa kujawsko-pomorskiego. Konkurs ma promować nasze regionalne dziedzictwo kulinarne, uświadamiać konsumentów o jego różnorodności, a także tworzyć nowe rynki zbytu.

W tegorocznej edycji rywalizowało trzynaście zakładów przetwórczych, które wystawiły osiemnaście produktów. Jury oceniało także pięć restauracji, w tym trzy warsztaty szkół gastronomicznych, zgłaszających łącznie dziewięć potraw.

Najlepszym produktem okazał się serek homogenizowany o smaku waniliowym! W klasyfikacji restauracji z kolei najwyżej uplasował się Zespół Szkół Mechanicznych w Radziejowie.

Zakłady przetwórcze przemysłu rolno-spożywczego:

1. Grudziądzka Spółdzielnia Mleczarska za produkt „Serek homogenizowany o smaku waniliowym”
2. „IZI” Izydor Michał z Aleksandrowa Kujawskiego za produkt „Wódka Hyćka z kwiatów czarnego bzu”
3. Piekarnia Bartkowscy Sp. j. z Torunia za produkt „Sernik cytrynowy”

Restauracje:

1. Zespół Szkół Mechanicznych w Radziejowie za produkt „Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem”
2. PGT „Twierdza Toruń Fort IV” Sp. K. w Toruniu za produkt „Tradycyjny uroczysty obiad kuchni polskiej z okazji odzyskania niepodległości”
3. Unifreeze Sp. z o.o. z Miesiączkowa (powiat brodnicki) za produkt „Flaki wołowe w rosole”

Co warte dodania, laureaci mają możliwość wystawić swoje specjały na stoisku promocyjnym województwa podczas Międzynarodowych Targów Rolno-Spożywczych Grüne Woche 2018 w Berlinie.

źródło: Departament Rolnictwa i Geodezji oraz Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego